Masa marcepanowa to słodki smak dzieciństwa. Każdy chyba choć raz w życiu próbował marcepanowych kulek, w kakaowej lub orzechowej posypce albo marcepanowych batonów w czekoladzie. Zastosowań cukierniczych tej słodkiej, plastycznej masy jest jednak o wiele więcej. Co zrobić z masą marcepanową?
Czym jest masa marcepanowa?
Podstawowym składnikiem masy marcepanowej są zmielone migdały. Można kupić gotową masę marcepanową albo przygotować własną. Nie jest to nic skomplikowanego. Potrzebne są dwa podstawowe składniki – zmielone w malakserze na mąkę, wcześniej obrane z brązowej skórki migdały oraz cukier puder. Obu tych składników używamy w jednakowych proporcjach, czyli na szklankę mąki migdałowej potrzebna będzie szklanka cukru pudru. Masa marcepanowa będzie dużo bardziej aromatyczna, jeśli dodamy do niej kilka kropel olejku migdałowego. Zmielone migdały należy wymieszać z cukrem, a następnie stopniowo dolewać po łyżce wody, aż do momentu, kiedy uda się zagnieść plastyczne ciasto. Istnieją również metody otrzymywania marcepanu w wyniku prażenia mąki migdałowej z cukrem na gorąco, jednak marcepan otrzymany na zimno jest zdecydowanie zdrowszy. W wyniku obróbki termicznej, zawarte w migdałach kwasy tłuszczowe ulegają utlenianiu, co nie jest zjawiskiem pożądanym. Przygotowana w tej sposób masa stanowi bazę dla wielu różnorodnych zastosowań cukierniczych. Gotową można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Trzeba tylko pamiętać, aby owinąć ją dokładnie folią spożywczą, zabezpieczając przed wysychaniem.
Co zrobić z masą marcepanową?
Do czego masa marcepanowa nadaje się najlepiej? Na tak postawione pytanie wcale niełatwo udzielić odpowiedzi. Słodka masa migdałowa jest wyjątkowo uniwersalna i wykorzystywana bywa do wielu różnych deserów. Po pierwsze, formuje się z niej niewielkie kuleczki, a następnie obtacza w rozmaitych posypkach – gorzkim, ciemnym kakao, siekanych migdałach, orzechach albo oblewa polewą czekoladową. Tak przygotowane marcepanowe pralinki świetnie smakują po schłodzeniu w lodówce.
Co jeszcze zrobić z masą marcepanową? Marcepan wykorzystywany jest również do przygotowywania kremów do tortów, nadziewania kruchych babeczek, a także jako składnik kruchych ciasteczek maślano-migdałowych. Masa idealnie komponuje się z gorzką czekoladą i alkoholem, zwłaszcza rumem. Połączenie kremu czekoladowo-rumowego i marcepanu pozwala na stworzenie prawdziwie dekadenckiego tortu na specjalne okazje.
Jak wykorzystać masę marcepanową do dekoracji tortów?
Masa marcepanowa to nie tylko składnik kremów, nadzienia czekoladek czy kruchych ciasteczek. Jak wykorzystać masę marcepanową do dekoracji ciast i tortów? Słodka, migdałowa masa jest wyjątkowo plastyczna, co sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia jadalnych dekoracji i wymyślnych figurek do ozdoby tortów. Gotową można wałkować na gładkie blaty, stosowane na torty zamiast glazury czy warstwy kremu. Po dodaniu barwników spożywczych, marcepan zamienia się w plastyczne tworzywo we wszystkich kolorach tęczy. Pozwala to na tworzenie kreatywnych dekoracji, ograniczonych jedynie przez wyobraźnię i zdolności manualne cukiernika. Lepienie marcepanowych figurek nie różni się specjalnie od lepienia z plasteliny – z tą różnicą, że marcepanowe figurki są całkowicie jadalne. Chcąc uniknąć stosowania syntetycznych barwników spożywczych, można wykorzystać sposoby barwienia naturalnego. Idealnymi dodatkami będą kakao, kurkuma, niewielka ilość soku z buraków, jagód, wiśni czy szpinaku. Dodatki te nie zmieniają smaku migdałowego marcepanu, a pozwolą uzyskać żywe kolory bez grama chemii.
Przygotowując masę marcepanową do dekorowania ciast czy modelowania figurek, należy zagnieść 100 g masy marcepanowej z 40 g przesianego cukru pudru. Dzięki temu gotowe dekoracje są nieco sztywniejsze niż zwykła masa marcepanowa i lepiej zachowują nadany kształt. Tworząc marcepanowe ozdoby w domu, warto zaprosić do wspólnego tworzenia dzieci. Taka twórcza aktywność, połączona z degustacją własnych dzieł, na pewno przypadnie im do gustu.