Kraków to niepowtarzalne miasto i dawna stolica Polski, nieprzypadkowo stanowiące jeden z głównych ośrodków turystycznych naszego państwa ze względu na swoją bogatą historię, piękną i starodawną architekturę czy masę obiektów i wydarzeń kulturalnych. To idealne warunki także dla gastronomów, dzięki czemu w Krakowie można naprawdę cieszyć się doskonałym smakiem różnorodnych kuchni, nieraz w bardzo atrakcyjnych cenach i o nieoczywistych porach.
Jedzenie Kraków – bogata kultura
Kraków to przede wszystkim miasto zabytkowe, które pełne jest ośrodków kulturalnych czy muzeów, dzięki czemu oferta gastronomiczna jest tam wyjątkowo bogata. Zawsze mówiąc o gastronomii należy wspominać w Krakowie o kulturze, ponieważ w tym przypadku – jedno przyciąga drugie. Nieprzypadkowo najwięcej restauracji jest w okolicach rynku oraz dochodzących do niego uliczek. Szczególnie warto wziąć pod uwagę ulicę Szewską oraz Floriańską, warto przejść się również na mały rynek. Chcąc dobrze zjeść raczej będziemy omijać fast foody. Zamiast tego warto na wspomnianej ulicy Floriańskiej odwiedzić restaurację Pod Złotą Pipą, która nawiązuje nazwą do dawnego urządzenia do nalewania piwa w Galicji. Miejsce działa od 1997 roku i od początku intrygowało klientów świetnym jedzeniem, zabytkowym wystrojem oraz licznymi legendami związanymi z adresem Floriańska 30, a najstarsze z nich pochodzą z okolic 1000 roku.
Jedzenie Kraków – smaki w centrum
W centrum Krakowa można znaleźć całą masę pysznego jedzenia, zwłaszcza jeśli zapyta się mieszkańców miasta, ponieważ warto mieć świadomość, że duża część lokali przy rynku swoją ofertę kieruje przede wszystkim do turystów, niekoniecznie oferując wysoką jakość jedzenia, jednak na pewno stosunkowo wysokie ceny. Na przykład wspomniany pub i restauracja Pod Złotą Pipą to miejsce bardzo atrakcyjne cenowo.
Jedzenie Kraków – nie tylko centrum
Chcąc cieszyć się smakowitym jedzeniem w Krakowie warto odwiedzić Kazimierz, czyli zabytkową dzielnicę żydowską. Można tam znaleźć jedzenie zarówno z kuchni polskiej (np. Zakąski u Ani, nieraz otwarte do późnych godzin wieczornych), jak i kuchnie innych części świata. Ciekawym miejscem jest Mazaya na ulicy Starowiślnej (ale też w innych lokalizacjach), czyli doskonały przykład kuchni Bliskiego Wschodu – skądinąd dobre miejsce dla wegan i wegetarian. Można tam zjeść wyśmienity hummus i idealnie przyrządzone falafele z dodatkiem świeżych oraz kiszonych warzyw, a także aromatycznych sosów. Będąc na Kazimierzu nie można też przejść obojętnie obok klubokawiarni Alchemia, która serwuje doskonałą kawę i drinki, a ponadto posiada część restauracyjną. To niesamowite miejsce pod kątem wystroju mieści się na Placu Nowym, obok słynnego Okrąglaka, czyli kultowego kazimierskiego obiektu – to okrągły budynek na środku placu targowego, który posiada dookoła okna stanowiące kolejne punkty gastronomiczne – sprzedaje się tam kultowe na całą Polskę zapiekanki, zaskakujące mnogością oraz jakością dodatków.